Олімпійські мрії Азербайджану

Ілюстрація архітектора: Новий Культурний центр Гейдара Алієва в Баку. Його вже будує турецько-азербайджанська спільна компанія Dia Holding - Влада Азербайджану витрачає безпрецедентні суми на величні будівельні проекти, які мають свідчити про багатство і швидку модернізацію країни. Провідний проект, який створила відома британсько-іракська архітектор Зага Хадід, – Центр Гейдара Алієва в Баку, розважальний комплекс імені колишнього президента, батька нинішнього голови держави.

Ілюстрація архітектора: проект ділового і розважального центру в центральній частині Баку - Загальну вартість будівництва Культурного центру Гейдара Алієва наразі не розголошують. Але з урахуванням того, що прогнозовані прибутки Азербайджану від продажу нафти за наступні 12 років мали б сягнути 250 мільярдів доларів, іноземні фірми не втрачають можливостей. Наприклад, південнокорейська компанія пропонує збудувати футуристичний бізнес-центр, який має змінити обличчя столиці.

Новозбудований Олімпійський комплекс у містечку Маштага на околиці Баку - Тим часом прагнення Азербайджану прийняти Олімпійські ігри 2016 року спричинило ще один будівельний бум. Від 2000 року в країні збудували 13 нових спортивних комплексів і зараз будують іще 26. Заявку на право прийняти Олімпійські ігри сприймають як намагання президента Ільгама Алієва підвищити престиж Азербайджану в усьому світі й привабити й нелічені долари прибутків від туризму.

Олімпійський спортивний комплекс у місті Масалли на півдні Азербайджану обійшовся, за оцінками, десь у 22 мільйони доларів - Але поки Азербайджан не виграє права провести Олімпійські ігри, дорогі спорткомплекси, найімовірніше, стоятимуть порожні. Плата за користування ними поза межами можливостей багатьох азербайджанців, а до деяких із них, як-от до цього в Масалли, ще й неможливо дістатися міським транспортом.

Олімпійський спорткомплекс у Масалли пишається портретами президента Ільгама Алієва, його небіжчика батька, попереднього президента Гейдара Алієва – і порожніми залами - Басейн у спорткомплексі в Масалли так і не заповнили водою, а працівники кажуть, що весь комплекс має одного-єдиного регулярного відвідувача. Тим часом утримання такої споруди обходиться приблизно в 10 тисяч доларів щомісяця.

Журналіст Радіо Свобода на тлі стадіону в Масалли - Нові спортивні об’єкти стоять порожні, а в старі, які таки використовувалися, держава не інвестує, скаржаться азербайджанці – як у цей футбольний стадіон імені Анатолія Банішевського, домашній для команди азербайджанської Вищої ліги ФК Масалли. Від минулого року цей клуб мусить проводити домашні матчі в сусідньому місті Ланкарані.

Працівники перебирають сміття на звалищі в Баку - Скаржаться люди не тільки на ситуацію у спорті. Грандіозні будівельні проекти ніяк не поліпшують економічне становище більшості азербайджанців. І коли в центрі Баку виростають усе нові готелі й розважальні комплекси, інші частити столиці так і стоять спустошені через вплив на довкілля нафтовидобувної промисловості.